Domácí svařák a punč: recept na okamžitou vánoční pohodu

Za oknem už se setmělo, shon pracovního dne je za námi. Čím si osladit adventní večer? Luxusními zimními nápoji, které připravíte díky našim receptům velmi snadno!

Svařák patří k zimě jako sníh, Vánoce, hory i světýlka v ulicích, trhy a vůně pražených mandlí. Už se vám sbíhají sliny?

V Albertu ve Vaňkovce seženete vše potřebné na ten nejlepší domácí svařák:

750 ml červeného vína
500 ml jablečného džusu
60 g krupicového cukru
1 svitek skořice rozlomené napůl
1 hvězdička badyánu
2 lžíce likéru Cointreau
hrst mraženého ovoce
1 červené jablko nakrájené na kolečka

Víno a jablečný džus vlijte do hrnce, pak přidejte cukr, badyán a skořici. Na velmi mírném plameni zahřívejte, promíchejte, než se cukr rozpustí, ale nevařte! Za občasného promíchání nechte na mírném ohni ještě zhruba 15 min. Pak přidejte likér, mražené lesní ovoce a plátky jablka. Hotovo!
Větší exotiku a říz domácímu vánočnímu večírku zažijete díky ananasovému punči.

V Albertu na něj pořiďte:

10 semínek koriandru
2 hřebíčky
1 svitek skořice
1 hvězdička badyánu
kůra a šťáva ze dvou citrónů
půlka ananasu nakrájená nahrubo a plátky na ozdobu
650 ml čaje Earl Grey
225 g krupicového cukru
500 ml ananasového džusu

Koření, citronovou kůru a šťávu, ananas a čaj dejte do hrnce a přiveďte k varu. Pomocí šťouchadla pak trochu rozbijte v míse kousky ananasu a vymačkejte z nich šťávu. Oslaďte. Přilijte ananasový džus. Při podávání ozdobte plátky ananasu.

Drink můžete ponechat nealkoholický, nebo - pokud vám věk a zdravíčko dovolí - přilejte do něj trochu whisky.

A ještě něco - na dobrý vánoční punč s charitativním podtextem přijďte o víkendu 16.-18. prosince do Vaňkovky. Výtěžek z akce poputuje na sdružení Pomocné tlapky, které se zabývá výcvikem asistenčních psů a canisterapií. Pozvánku s více podrobnostmi o programu akce naleznete ve vánočním vydání magazínu GALERIE V. Těšíme se na vás!

foto: Shutterstock


Další články

Vánoce ve Vaňkovce

Vánoce, to je zaklínadlo, které pro mnohé znamená čas vůní, pohody a… Čti více